انعقاد قرارداد اجرای طرح پژوهشی برون دانشگاهی توسط گروه پژوهشی گیاه و تنش‌های محیطی دانشگاه بیرجند

۱۲ خرداد ۱۴۰۰ | ۱۳:۱۷ کد : ۱۳۲۴۸ اخبار اخبار برگزیده آخرین اخبار
تعداد بازدید:۶۸۴
قرارداد اجرای طرح پژوهشی برون دانشگاهی توسط گروه پژوهشی گیاه و تنش‌های محیطی دانشگاه بیرجند، با حمایت مالی پژوهشکده زعفران منعقد شد.
انعقاد قرارداد اجرای طرح پژوهشی برون دانشگاهی توسط گروه پژوهشی گیاه و تنش‌های محیطی دانشگاه بیرجند

این طرح با عنوان "مقایسه مدیریت زراعی کشاورزان پیشرو، ماهر و معمولیِ زعفران و انطباق آن با نتایج تحقیقات علمی" به مدت دو سال توسط  دکتر حمیدرضا فلاحی، عضو هیأت علمی گروه پژوهشی گیاه و تنش‌های محیطی و با همکاری دکتر علیجان سالاریان مشاور پژوهشکده زعفران اجرا خواهد شد. 
در خلاصه این طرح پژوهشی آمده است؛ مهم‌ترین چالش تولید زعفران در ایران بالا بودن خلاءِ عملکرد به دلیل تفاوت زیاد بین میانگین عملکرد مزارع (3/62 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد قابل حصولِ گیاه (حدود 20 کیلوگرم در هکتار و یا حتی بیشتر) می‌¬باشد. از دلایل مهم این نقیصه تشدید اثر برخی تنش‌های محیطی به خصوص شوری و خشکی در چند دهه اخیر بوده است. در این تحقیق، با نمونه برداری از مزارع و دریافت اطلاعات اقلیمی و نیز مصاحبه با کشاورزان اثر برخی عوامل مانند شوری خاک، فراهمی آب و... بر عملکرد زعفران مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
از دیگر دلایل مهم بالا بودن خلاء عملکرد زعفران عدم اطلاعات کافیِ بسیاری از کشاورزان در رابطه با کشت علمی گیاه زعفران است. تولید این گیاه در ایران عمدتاً بر دانش بومی متکی می‌باشد و نتایج مطالعات علمی کمتر توسط زارعان بکار برده می ¬شود. هر چند دانش بومی بسیار ارزشمند و حاصل  سال ‌ها تجربه و آزمون و خطا است و بررسی آن می‌¬تواند ایده‌¬های جدیدی در اختیار محققان قرار دهد، ولی برخی از دیدگاه‌های سنتی در زمینة تولید این گیاه نیز نیازمند اصلاح است. تطبیق ¬دهی و مقایسة روش‌‌های بومی با نظرات محققان این حوزه (دانش رسمی) و نیز مقایسة روش ¬های زراعیِ مورد استفاده توسط کشاورزان پیشرو، ماهر و معمولی (طبق قرارداد در این تحقیق به ترتیب کشاورزانی که بیش از 10، بین 5 تا 10 و کمتر از 5 کیلوگرم در هکتار کلاله برداشت می‌کنند) می تواند مهم‌ترین دلایل بالا بودن خلاء عملکرد مزارع زعفران را مشخص نماید، که در این تحقیق به آن پرداخته خواهد شد.
علاوه بر این، با دریافت برخی مهارت‌‌های فردیِ کشاورز و نیز اندازه‌‌گیری و تعیین برخی عوامل اقلیمی و خاکی، ارتباط آن‌ها با عملکرد زعفران بررسی خواهد شد

آخرین ویرایش۱۲ خرداد ۱۴۰۰